2013. feb 07.

Pisztoly Start™

írta: Szilárd.
Pisztoly Start™

Pisztoly start.png
Tegnap érdekes gondolatmenet jutott eszembe, miután hallottam egy olyan statisztikát, miszerint a Világon annyi fegyver van, hogy a Föld minden egyes lakosára jutna egy. Aztán el is játszottam a gondolattal, mi történne, ha a bolygón valóban mindenki, nemre és korra függetlenül megkapná az őt "megillető" stukkert? Totális anarchia lenne-e vagy eljöhet a világbéke? Lassú folyamat lenne, vagy hirtelen történne-e minden? Nézzük a Pisztoly Start!™ előnyeit és hátulütőit:

 

________________________

"2021-ben az Első Globális Földi Kongresszus (EGFK) a megalakulásának negyedik évében elfogadni látszik az SPDK Corporation mamut tervét, mely a Pisztoly Start!™ programcsomag keretében mindenkinek egyenlően biztosít ön és közvédelem fenntartására alkalmas lőfegyvert."

SPDK logo.png

A Pisztoly Start!™:
A Pisztoly Start!™ egy olyan professzionális programcsomag amely keretein belül minden földi lakos -nemre és korra tekintet nélkül- igényelhet egy darab (azaz 1 db) Pisztoly Start!™ alapcsomagot. Az alapcsomag egy lőfegyverből, egy tár vak, valamint egy tár éles lőszerből, és az igénylő anyanyelvén megfogalmazott használati utasításból áll. Ezenfelül minden Pisztoly Start!™ csomag tartalmaz egy korlátlan meghatalmazást a csomagban található fegyver viselésére és használatára.
...
Vásárolhatóak továbbá professzionális csomagok is, melyek egyéb kiegészítőket tartalmaznak (pl.: golyóálló öltözékek, karbantartó felszerelések, stb.)
...
Minden Pisztoly Start! lőfegyver ujjlenyomat-olvasóval van ellátva, így működésbe csak az a személy hozhatja, akinek átvételkor az ujjlenyomatát táplálták a fegyverbe.

________________________

Ezek alapján felkerestem (elképzeltem) Christian W. Schlumpf Urat az SPDK co. egyik szóvivőjét, hogy feltegyek neki néhány kérdést a Pisztoly Start!-al kapcsolatban:

Szilárd: Vajon, miért jutott eszébe az SPDK-nak, hogy szükségét érezze egy ilyen globális csomagnak?
Christian W. Schlumpf: Elsősorban azt tartottuk döntő érvnek,hogy az embernek nincs veleszületett védekező képessége.

Schlumpf2.jpg

Christian W. Schlumpf az SPDK co. szóvivője

Ahogy a skorpiónak a mérgező fullánkja, a vipera méregfoga, a ragadozók megnyúlt szemfoga, az embernek nincs szerves képessége sem agresszív védekezésre sem támadásra. A "Pisztoly Start!" lehetne az ember méregfoga. Ha úgy tetszik új evolúciós képességként is felfoghatjuk.

Sz.: Nem túl drasztikus lépés ez? Úgy értem mostantól szabadon halomra lőhetik egymást az emberek?
Ch.Sch.: Természetesen nem szabadon, bizonyos jogi megkötések ugyan úgy érvényesek. Embert ölni továbbra is bűn. Ugyanakkor nem értem, miért éreznénk nagyobb vágyat valaki meggyilkolására, mint jelenleg. Hisz most is egyszerűen juthatunk fegyverhez bárhol. Ha valaki fegyvert akar szerezni, szinte bárhol vehet. Na meg aztán ütő, vágó, szúró fegyverrel is gyilkolhat, ami ugyebár minden háztartásban megtalálható. Például melyik ember nem tart kést a konyhában? Nem kell ahhoz lőfegyver, hogy valakiből gyilkos legyen.

Sz.: Akkor miért van szükség mindenki felfegyverzésére?
Ch.Sch.: A "Pisztoly Start!" csomag nem kötelező. Alanyi jogon jár mindenkinek és szabadon dönthet él-e vele vagy sem. Az SPDK co. az egyenlőség híve, mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy pont olyan esélyekkel induljon a világban, mint bárki más. Attól, hogy nem létezne a "Pisztoly Start!" fegyverek még lennének és aki akar tud is szerezni. A "Pisztoly Start!" csomag egy lehetőség az önvédelemre.

Sz.: Nem tartanak önbíráskodástól?
Ch.Sch.: Nem tartunk, hanem számítunk is rá egyben!
Sz.: Ezt nem értem.
Ch.Sch.: Vegyünk egy konkrét esetet: Bankrablók támadják meg a város egyik bankját. Öt felfegyverkezett fickó beront az épületbe és üvöltözik. Csúcsidő van, az emberek a dolgukat intézik, a rendőrség csak percek múlva ér ki. Mi tartaná vissza az elkövetőket? Két esetleg három biztonsági őr és a kamerák? Ha így lenne, nem lenne ennyi bankrablás még most is. Most képzeljük el, hogy a bankban tartózkodó közel száz embernél, na meg a dolgozóknál is ott a "Pisztoly Start!" csomag. Közel száz potenciális biztonsági őr, akik készek megvédeni a saját vagyonukat. De ugyan ez a helyzet repülő eltérítésnél, terror támadásnál.

Sz.: Ez eddig pozitívnak hangzik. Legalább is egy ideális világban az lenne, de nem veszélyes mindenkit felruházni lőfegyverrel? Mi a helyzet a mentálisan sérültekkel vagy a nem beszámítható, labilis idegállapotú emberekkel, vagy a hirtelen haragúakkal?
Ch.Sch: Ez a kérdés egyenlőre még kidolgozás alatt áll, de lehetőség szerint igyekszünk majd kiszűrni a közveszélyes elemeket. A csomaghoz jár ingyenes fegyverhasználati képzés is a kijelölt helyeken, valamint a doboz átvételekor át kell menni egy mentális felmérő teszten.

pisztoly start 1.jpgPisztoly Start!™ alapcsomag

pisztoly start 2.jpgÉletkor szerint személyre szabható



Sz.: A kiskorúak is tarthatnak fegyvert mostantól?
Ch.Sch.: A kiskorúak talán nem emberek? Nekik is jár önvédelmi jog, de meg kell tanulniuk felelősségteljesen bánni az új képességükkel. Ezért egyenlőre egy bizonyos életkor alatt számukra csak a vak, vagy riasztó lőszerek használata engedélyezett. Ha elérték a felelős tudati szintet, aktiválhatóvá válik az éles lőszerek használata.

Sz: Nem tartanak a megszaporodó erőszakos bűncselekmények és fegyveres rablások lehetőségétől?
Ch.Sch: Nem. Egy fegyveres rablás elkövetője általában feltételezi, hogy az áldozat nem visel fegyvert, így fölényben érzi magát a támadás előtt. Egész más a helyzet, ha alapból feltételezhető, hogy a megtámadott is rendelkezik fegyverrel. Az erőviszonyok kiegyenlítődnek, és bárki kétszer is meggondolná mielőtt inzultál egy fegyveres embert.
Sz: És ha csoportosan támadnak?
Ch.Sch: És ha elefántok potyognak az égből? Nem lehet minden eshetőségre 100%-os megoldást találni, az "és ha" kérdések pedig mindenre találnak kifogást. 

Sz.: Köszönöm a válaszokat!

 
Ezek után mi a véleményetek a modern fegyvertartásról? Vajon megérett az emberiség, hogy újból szabadon hordhassunk fegyvert, vagy pont, hogy még nagyobb szigorításra lenne szükség? Vajon milyen irányban fajulna el a dolog? Hidegháborút idéző félelemtől vezérelt rend lenne az utcákon, vagy épp ellenkezőleg és elszabadulna az önbíráskodó anarchia?

Szólj hozzá

rend bűn fegyvertartás Fegyverek