2012. nov 24.

Hirtelen felindulásból elkövetett bejegyzés

írta: Szilárd.
Hirtelen felindulásból elkövetett bejegyzés

hirtelen.png
AAAAAAAARGH! -tört fel az éjszaka közepén egy megviselt ember sikolya. Hangja remegett a fájdalomtól és ugyanakkor mély kétségbeesés is töltötte meg azt. Üveges szemével csak meredt a semmibe, hogy kínját legalább kis időre elviselhetőbbé tegye és igyekezett nem gondolni a nehéz múltra. Erejét apránként összeszedve, izmait megfeszítve végül lassan felemelkedett a székből és...
...megállította a stáblistát és kikapcsolta a monitort.

Szóval filmet néztem ma este, de nem tudom hova tenni, így gyorsan kiírom magamból, mielőtt megbomlik a lelki egyensúlyom... Hogy mi hozott ki a sodromból? A "TOVÁBB>>" után kiderül.

ALICE CSODAORSZÁGBAN! (2010 - Tim Burton)

Azt a hét fán fütyülő rézf*ߤ baglyát neki! Előre is bocsánatot kell kérnem a csapongó írásért, de ez most nagyon feltett a plafonra!
Alice csodaországban... Miről is szól ez a film? Van egy csajszi, aki állandóan rosszat álmodik ezért annyira be van zsongva egy fehér nyúl látványától, hogy nedves bugyival utána is veti magát egy üregbe. Ott aztán megnyúlik, összemegy, megnyúlik, összemegy, majd inkább mindenki más is megnyúlik. Megszelídít egy izét, egy másik izé filozófiát tanít neki, míg egy harmadik bevágja egy teás kancsóba. Beszélget egy kutyával, macskával, nyulakkal, szintén egy izével, ám megelégeli az egészet és inkább lenyúlja a vörösfejű törpe bokszoló (mert kék a szeme alatt...) királynő kardját, hogy egy félhalott bőrszínű, fehér spinéhez vigye, aki minden bizonnyal és lelkiismeret furdalás nélkül fogja egy sárkány elé veti, hogy "-Ments meg minket! Yay!" és még az italába is beleköp.
Röviden ennyi, de! DE! EZ NEM IS A ROSSZ RÉSZ VOLT, ETTŐL MÉG JÓ IS LEHETNE A FILM! Komolyan mondom, nem egy kifejezetten elcsépelt forgatókönyv ez (drogosoknak legalább is...khm) és nem is egy erős agymunkát igénylő kikapcsolódás. De akármilyen nyakatekert is a sztori, vagy szuper a látvány (egyébként nem az...khm), kérdem én, hogy lehet úgy élvezni egy filmet, amiben az első öt percben lelövik a végét? Hah? Hogy? Ez olyan mint ha nagy klasszikusok, valahogy így kezdődnének:

Star Wars:
"- A birodalom visszavág. A rész melyben kiderül, hogy Darth Vader valójában Luke apja, Han Solo pedig jégkrém lesz a 94.percben"

Titanic: "- Hé Jack, öreg barátom, hát elhiszed hogy nyertünk két jegyet a Titanicra? Mondjuk kár, hogy 32 óra múlva mind meghalunk, kivéve a csajodat, aki ráadásul épp terhes lesz tőled."
Ragyogás: "- Rendben, Öné a megbízás hogy egyben tartsa a szállodát télen ... Oh, majd elfelejtettem: mikor már teljesen becsavarodik, ne feledje, hogy a balta a fiókban van, a néger fickó, pedig a hókotróval érkezik majd. Minden jót!"

Na, hát így nem lehet! Az Alice csodaországban, pedig mivel nyit? Előkerül egy koszlott tekercs, mely kerek-perec megmondja, hogy legyőzi a sárkányt és mindenki boldog lesz, a kuglifejű királynő pedig eltűnik a színről. Hát gratulálok! A továbbiakban minden izgalmam és figyelmem redukálódott arra, hogy vajon kilöttyintem-e a colám az ágyra vagy sem.
De komolyan. A látvány úgy ahogy... szódával okés. A karakterek kiszámíthatók és unalmasak. A történet mondanivalója egy tál sós mogyoró érdekességi szintjének felel meg. Egyedül egy érzelmet tud kiváltani a film, az pedig a HARAG! Haragszom, hogy mindenki úgy sipákol, mintha nem tudnák mi lesz történetük vége. Haragszom, hogy  annak ellenére, hogy mindenki TUDJA előre mi lesz a vége, MÉGIS sipákolnak, de legjobban azért haragszom, mert a film arra próbál törekedni, hogy még én, a néző is sipákoljak, vajon mi lesz a vége, de arról teljesen elfeledkezik, hogy EZT MÁR AZ ELEJÉN MEGMONDTA! Hjajj... de nehéz ez.

Tim Burtont nem tartom rossz rendezőnek. Nagyon egyedi, különleges látásmódja van. Roppant elvont és bátor munkákkal áll elő, de attól, hogy ráhúz egy rakás temperát, meg fene tudja honnan származó illegális festékanyagot a díszletre (vagy stábra...), aztán megtoldja a filmet furábbnál furább karakterekkel, még nem lesz fogyasztható a mozi. És mese ide vagy oda, ha forgatókönyvet írunk belőle, amit ugye filmre akarunk majd vinni, akkor annak a forgatókönyvnek a filmes igényeknek kell megfelelnie. El kell venni belőle kicsit, vagy hozzátenni egy kis extrát, különben csak idegesítő bugyutaság lesz hatalmas költségvetéssel.

u.i.: Nem löttyintettem ki a colát! \o/

Szólj hozzá

film beteg elvont csodaország Alice Tim Burton