2014. okt 18.

#64 Önkiszolgáló mosodák Budapesten

írta: Szilárd.
#64 Önkiszolgáló mosodák Budapesten

onkiszolgalo_mosoda.png

Az önkiszolgáló mosoda fogalma korántsem számít már újdonságnak Magyarországon, azonban ha megemlítem valakinek, hogy nemrég mostam is egy ilyen helyen, akkor általános rácsodálkozás a válasz. Amerikai filmekben többször látni olyasmit, hogy valaki bemegy egy mosógépekkel teli helységbe egy zsák szennyessel, bedob némi aprót valamelyik gépbe és megvárja a mosás végét. Akár éjszaka is. Most összegyűjtöttem néhány ilyen helyet Budapesten.

Megpróbálom rangsorolni is őket, úgyhogy a kedvencemmel kezdem a sort, ez pedig a:

Bubbles
Bubbles.png

A honlapjukon az írják, hogy "a Bubbles Magyarország első Non-stop design önkiszolgáló mosodája". Ebben a mondatban aztán jó sok állítmány van, úgyhogy ezt veszem alapul az összehasonlításban. Haladjunk is sorba:

Nyitva tartás: Az egyszer biztos, hogy a hely Non-stop. A barátnőmmel kicsit később, mint este 10 körül érkeztünk, de érkezhettünk volna akár hajnali négykor is, a hely mindig patyolat tiszta és rendezett, ezt egy épp ott mosó, rendszeres vendégtől tudtuk meg.
Design: A külcsínen sem spóroltak a befektetők. Letisztult design, kicsit olyan érzés, mintha az ember egy Ikeába hozta volna a szennyesét. A pultok, amire teríthetjük a ruhát hatalmasak, a kanapék mellett könyvek és egyéb olvasni valók találhatók, van "gyerekszoba" a kölyköknek, minden színes és a mosógépek mögül (!) is zene szól. Nem vicc, tényleg jön onnan is.
Önkiszolgálás: Abszolút csináld magad féle rendszer. Annyira önkiszolgáló, hogy gyakorlatilag személyzet sincs. Mikor megérkeztünk a fent említett vendégtől kérdeztük, hogy mit hova, meddig, mert késő este már nem akar bénázni az ember. Amúgy minden lépés ki van táblázva csak értelmezni kell a leírtakat. Nagyjából ez a lényeg: Egy üres gépbe betenni a ruhákat, a fali terminálba pénzt dugni, programot kiválasztani és már forog is a gép. Tök egyszerű.
Mosoda: A géppark jócskán alul marad egy amerikai filmben látható helységnek, viszont jócskán felette teljesít a magyar átlagnak. Van három 11 kg-os, két 16 kg-os ipari gép és két szárító ami csontszárazra forgatja a textilt. A mosógépek teljesen automatikusak, a mosószert és öblítőt is adagolják és méretükből adódóan egy alkalommal egy átlagember (legyen férfi...) egy havi szennyesét letudhatjuk. Azt hiszem, nem lehet saját szert használni, de amivel dolgoznak az is első osztályú és iszonyat jó illatú!
Extra pont: Leszámítva a fent felsoroltakat előnye, hogy a városban több helyen is megtalálható (a gépek száma lehet üzletenként változik. Nem ellenőriztem...). Eddig a III., IV, VIII, IX, XIII, kerületben vannak, de most nyílik a VI. és XI. kerületben is. Extra pont a kávé és snack automatáért, és a wifi-ért. Egyelőre ide veszem az árlistát is az ár/érték arány miatt, de manapság ki tudja mi meddig marad. Amúgy menő a honlap is:
http://bubbles.hu

A Bubblesnek 10-ből 9 mosószódát adok 

Bazár Laundry
bazar.png

A Bazár Laundry esetében gyakorlatilag egy hostellel egybekötött mosodáról van szó, amit egyenesen úgy is hirdetnek, mint közösségi találkahely, ahol barátságok és szerelmek szövődnek. Nos:

Nyitvatartás: Hostel lévén a Bazár is Non-stop igénybe vehető szóval, aki itt akar barátokat szerezni, az megteheti a hét minden napján bármikor. Valahogy úgy esett, hogy ide is az esti órákban érkeztem és egy szárítógép épp használatban is volt.
Design: Első ránézésre látszik, hogy ezt a helyet is gonddal rakták össze. Frissen festett fal kedves ábrákkal, ülőhelyek, olvasni való. Mondjuk nem egy nagy helység, a pakoló asztalka is kicsi, ráadásul innen indul a lépcső az emeleti hostelbe, szóval szükség is volt az otthonosításra, hogy várakozás közben ne érezzük úgy magunk mintha egy rendelőben ülnénk.
Önkiszolgálás: Itt is igaz az önellátás, azzal a kivétellel, hogy bejutáshoz fel kell csengetni a hostel portára, hogy nyissák ki az ajtót, de belépés után már szabad a pálya, senki nem jön oda okvetetlenkedni. Angolul és magyarul is ki van írva a mosás és pénzváltás folyamata.
Mosoda: Két darab félipari mosótorony van szolgálatba állítva, tehát alul két mosógép felette két szárítógép található. Nem írják hány kg-osak, de akit érdekel, utána nézhet az IPSO CS8 típusnak, ugyan is ezt lehet igénybe venni. A mosógépek speciális érmék bedobásával működnek, amit a falon található gép pottyant ki nekünk a megfelelő összeg bedobása után. Előny a Bubbleshez képest, hogy itt használhatunk saját mosószert és öblítőt is!
Extrapont: Extra pont, hogy egész jól frekventált helyen van (VII. Dohány u. 22-24) és rögtön mellette található a Roham Bár, szóval, amíg várunk a ruhákra akár át is ugorhatunk oda egy sörre. Az ingyen wifiért és konnektorokért is jár a pont.
http://laundryservicebudapest.hu/hu/

A Bazár Laundrynak 10-ből 7 mosószódát adok 

Önkiszolgáló mosoda
onkiszolgalomosoda.png

Ez ennyi. Egyszerű, de lényegre törő név. Bevalom itt kicsit régebben jártam már, de nem hiszem, hogy azóta sokat változott volna a hely kialakítása, felépítése.

Nyitvatartás: A hely 9-24 óráig van nyitva minden nap. Az utolsó mosás elindítására azonban 22-ig oda kell érnünk ugyanis utána már nincs rá lehetőségünk.
Design: Azt nem mondanám, hogy a látvány volt az elsődleges szempont amikor létrehozták ezt a mosodát, azt is mondhatnánk, hogy design az nem igazán van. A gépek szépen sorakoznak egymás mellett, a ruhagyűjtő kosarak pedig precízen a tornyok tetején várnak. Talán ez hasonlít legjobban a filmekben látható helyszínekre... a kínai fajtára. A hely egyébként egy internetkávézóval összekötött egység és a mosoda részhez át kell vágni egy termen. Kicsit olyan mintha a pincébe mennénk.
Önkiszolgálás: Félig-meddig. Én toporogtam egy darabig a zsák szennyesemmel, amíg találtam valakit, akivel közölhettem, hogy mosni jöttem. Ő vitt hátra, beállította és betöltötte a gépet, nekem csak be kellett pakolnom.
Mosoda: Sem első sem második ránézésre nem sikerült ipari mosógépnek néznem az eszközöket. 7kg-os mosógépekről van szó, amik nagyjából megegyeznek az átlagos otthoni gépekkel. Viszont legalább van egy csomó, szóval nem kell attól félni, hogy nem lesz szabad gép mikor érkezünk.
Előny egyébként, hogy ha nem elégszünk meg a centrifuga szárazsággal, de nem akarunk a szárítóra is költeni kérhetünk 14 perc extra centrifugzását némi felárért. Illetve ott van a "mini" mosás opció, amivel 3kg ruhát moshatunk fél óra alatt (de persze teljes árért...).

Extrapont: Extrának egyedül azt tudom felírni, hogy az internetkávézóban, amivel egybe van építve, a netezésen kívül különböző nagy sikerű játékokat is játszhatunk online vagy LAN-on. (Na jó, ide írom a szintén a jól frekventált helyet, ugyan is a Bazár mellett található alig 60 méterre. VII. Dohány u. 37.)
http://www.laundrybudapest.hu/index.php/hu/

Az "Önkiszolgáló mosodának" 10-ből 5 mosószódát adok

 

Más önkiszolgáló mosodába egyelőre nem voltam és a neten sem látom, hogy sokkal több lenne. Írnak még a Mosómedve mosodáról, bár a weboldal alapján nem sok információt tudhatunk meg róla, pedig Budán van három is belőle.
Ide pedig beszúrok egy videót a Dr. Horrible mini sorozatból, aminek egyébként központi helye a közösségi mosoda, de erről majd később, talán egy másik bejegyzésben.

Szólj hozzá

önkiszolgáló mosoda Budapest