2014. nov 11.

#66 Cipők a villanydróton

írta: Szilárd.
#66 Cipők a villanydróton

cipok a villanyon.png

Nem egy városban, ráadásul nem is egy helyen látni, hogy a fejünk fölött átívelő elektromos vezetékeken egy-egy pár cipő virít. Már régebben is megfigyeltem ezt a jelenséget, de múltkor a Corvinnál járva találtam egy újabb példányt és gondoltam most már ideje utána néznem, még is miért?

Amíg utána nem néztem én is találgattam, vajon milyen összeesküvés bújik mögötte, vajon melyik rejtett ellenállás szimbóluma lehet, vajon honnan jött az ötlet és a többi. Aztán kiderült az igazság és az a helyzet, hogy akármilyen lehangoló, de a legegyszerűbb és még is a legtöbb igazságot szolgáltató válasz belefér egyetlen szóba:
Csak.
Nem vicc, annyi magyarázat van a dologra, hogy egyszerűbb lenne felsorolni, hogy miért nincs cipő feldobva a vezetékekre, mint hogy miért van. Az eredeti, legalább is az annak tartott magyarázat szerint:

Amerikaiak hozták szokásba, mégpedig azon környékek megjelölésére, ahol cracket vagy kokaint lehet kapni.

Azóta kismillió dolog miatt került már lábbeli a vezetékre. Például:

- Gettókban így emlékeztek meg a bandatagok az elhunyt társaikról,
- Az erősebb gyerekek erőfitogtatásból dobták el a gyengébb társaik cipőjét,
- Szüzesség elvesztésének jelölésére,
- A leszerelő katonák dobták fel, leszerelésük alkalmából,
- Lakhely váltáskor hátrahagyott emlék,
- Na meg persze az ultimate válasz, a "csak".

Cipők a nagyvilágban:

Szlovéniában (legalább is Ljubljanában), a pécsi lakatfalhoz hasonlatosan turista látványossággá kezdi kinőni magát a dolog. Azt mondják egy-két éve valakinek szerencsét hozott, hogy a kuka helyett egy felsővezetéket választott öreg cipőjének végső nyughelyéül és azóta a helyiek, a turisták örömére, ennek tényszerűségét kutatják:
cipők a villanyon2.jpg

Azonban nem csak a szlovének nagyipari cipőhajigálók (amúgy, angol kifejezés is van rá: shoetossing), hanem a közel-keleten is van hagyománya. Egyes közel-keleti országokban a cipő eldobása a megvetés jele. Irakban csoportosan dobálták már meg Szaddám Huszein szobrát, illetve ifj. George Bush is került már cipő-célkeresztbe egy újságíró keze által.

Magyarországon jelenleg úgy állunk, hogy, ha valaki egy nyilvános rendezvényen, példának okáért cipővel, tojással vagy egyéb tárggyal céloz be egy politikust, két év börtönbüntetést is kaphat érte. A telefon vagy egyéb kábelen való cipőelhelyezésért, azonban nem jár bünti. Sőt általában a szolgáltatót sem zavarja, mert nem tesz kárt a tulajdonában.

Filmes hajigálás:

Több film is megemlékezik a shoetossing hagyományáról, például a 97'-es "Amikor a farok csóválja" c. film Robert De Niro főszereplésével, mikor is egy csomagtartónyi használt cipő fára való feldobásával próbálják az állampolgárokban titkon elültetni a bajtársiasság érzését.
Ide pedig beszúrom a Scarface féle On my Block videoklipet, ami a fent már említett gettós példát dolgozza fel. 

Szólj hozzá

Budapest Cipők