2013. jan 09.

Whoa, black betty -(bam-BA-lam)!

írta: Szilárd.
Whoa, black betty -(bam-BA-lam)!

Black betty.png

Ahogy a rádióállomásoknak, ugyanúgy az én kis micro ökonómiámnak is megvannak a maga agyonjátszott zeneszámai. (Csak mi nem nyomkodjuk a pause gombot és dörömbölünk át a szomszédba, hogy közöljük velük: Hé, nálunk megállás nélkül zene szól!) Szóval a legutóbbi felkapott muzsikánk a '70-es évek Amerikájában debütált

RAM JAM - Black Betty

című szám lett és rengeteg érdekes infóra és feldolgozásra bukkantam széles e világ internetjén. A szám eredetije több mint 100 éves, több tucat feldolgozás készült róla és egy emberjogi szervezet is be akarta tiltani.
Szóval a tőlem megszokott fölösleges piszmogással beleástam magam a dologba és ha már így tettem nehogy már pocsékba menjen meg is osztom. A "Tovább" után néhány érdekes info és az általam választott TOP5 feldolgozás.
Whoooo-oóó Black Betty! 

 

 

A szám eredetijének keletkezése ugyan vita tárgya, de egyesek úgy tartják a szöveg valójában egy 18sz.-i, fegyveres menetelő rigmus. Bár Black Betty névvel sok tárgyat illettek pár évszázada; muskétát, wiskey-s üveget vagy akár korbácsot, de a szövegben előforduló Betty egy korabeli flinta, feketére festett csövére utal. A refrén "bam-ba-lam"-je pedig hangutánzó szó a háború fegyverropogását imitálva.

Először 1933-ban jegyezték fel a szöveget egy feketéknek fenntartott állami börtönben, ahol is a négerek kőfejtés közben gondűzésként legszívesebben énekeltek. Az első felvételt Lead Belly blues énekes készítette, akinek szintén volt némi letöltendő ideje egy ilyen állami fegyházban.
Később ('64-ben) Lead Belly alapján készült több gitár kíséretű felvétel is Odetta és Alan Lomax szereplésével is.


Lead Belly (1939)
A szám első közismerten terjedő felvétele.

- 1972-ben egy brit Progressive Rock banda a Manfred Mann Earth a dalt élőben játszotta a BBC-n, de ez nyilvánosan sosem jelent meg vagy adták ki.

- 1976-ban egy cincinnati zenekar, Starstruck néven felvette egy rockosabb verzióját a dalnak, módosítottak a szövegen is, de holmi kevés sikert ért csak el.

- Az első igazán ütős és befutott feldolgozása '77-ben történt a Ram Jam jóvoltából:

A feldolgozás azonnal befutott. 18. helyen szerepelt a kislemez eladási listákon, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és az USÁ-ban a TOP10-es slágerlistákon szerepelt. (A lakótársaimmal pedig mi szerepelünk hamarosan valamilyen listán, ha továbbra is csak ezt bembel-tetjük)

- A '80-as évek elején a NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) emberjogi szervezet pedig igyekezett betiltani a számot, annak rasszista jellege miatt.

- A '86 és az ezredforduló között több pop és egyéb jellegű feldolgozás készült, Ram Jam alapján. Többek közt Nick Cave & Bad Seeds (balra) és Tom Jones előadásában (TOM DZSÓÓNSZ! Wíí... Egyébként az a videó pedig jobbra látható)


   

   

- 2004-ben a Spiderbait nevű formáció alkotta újra a Ram Jam sikerét és dolgozta fel újból a számot, ami 

Sodrólend.jpgnfs und2.jpgAusztrália abszolút kedvence lett és a zeneszám bekerült az abban az évben megjelenő Sodró lendület c. filmbe és Need for Speed -Underground 2 videojáték soundtrackjébe is.
Íme:

 



- 2006-ban a New Hampshire közigazgatása ellentmondásosan betiltotta a Ram Jam féle Black Betty-t az UNH jéghoki mérkőzéseken. Az UNH Athletic igazgatója Marty Scarano álláspontja szerint: nem játszanak olyan zenét, ami valahogy is megosztja a társadalmat. (Punktum...)
Ebben az évben a New Hampshire-i diákok meg is kezdték a "Mentsük meg Black Betty-t" kampányukat. Hangosan énekelték a számot, facebook csoportokat hoztak létre "Free Black Betty" néven, házibajnokságokon pedig pólójukra előre felírták, hogy "Mentsd meg Betty-t" a hátuljára nemes egyszerűséggel "Bam-A-Lam" került. (Sajna erről képet nem találtam...)

- 2008-ban egy francia bár nyílt "Black Betty Saloon" névvel, ahol a híres és immár hírhedt szám különböző verzióit játsszák.

- 2011-ben talán (?) az első rap feldolgozás született meg DMC jóvoltából. Abszolút új szöveggel, zenével és körítéssel.

És most a TOP 5, saját ízlésem szerint: 

BLACK BETTY TOP 5

5. Gangnam Style mashup (2012)
4. Black Betty (1933)
3. Tom Jones (2002)
2. KOOL and the Gang & Ram Jam mashup (2002)
1. Ram Jam (1977)

 

Szólj hozzá

zene történelem blues nfs ram jam Rock